Rasestandard

Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier som rasen blir kalt til daglig, er ein glad og livleg liten familiehund. Den har eit herlig gemytt, er snill og hengiven, og knyttar seg lett til folk. Cavalieren er oppvakt og lettlært.

Cavalierfarger, bildet er henta frå Canis.no
Cavalierfarger: Tricolor, black/tan, blenheim og ruby.                (Bildet er henta frå Canis.no)

Vekt: 5,5 – 8,5 kg

Høgde: Ca. 33 cm +/- i rygghøgde, tispa noko lavare. (Ikkje ein del av den norske rasestandarden)

Det finst fire godkjente farger:
Blenheim – Kastanjebrune teikningar vel adskilt på perlekvit botn. Tricolor – Svarte tegninger vel adskilt på perlehvit bunn, raudbrune tegninger på kinnene, over øynene, på innsiden av øyrane og beina.
Black/tan – Einsfarga sort med gulbrune teikningar på kinnene, over augnae, på innsiden av øyrane og beina.
Ruby – Einsfarga dyp mahognirød.

Pelsen er lang og glatt uten krøllar, men noko bølgete og rikeleg. Beheng på øyra, ben og hale. Pelsstellet er enkelt. Den skal berre ha sin vekentlege børsting, og litt klipping med jevne mellomrom mellom tredeputene på labbane. Elles skal den ikkje klippast.

Kilde: Norsk Cavalierklubb

Historie:
Cavalier King Charles spaniel har ein opprinnelse som strekkar seg tilbake mot 1500-tallet, men dagens hunderase må kunne seiast å vere gjennskapt i Storbritannia i mellomkrigsåra.

Den var opprinneleg ein jakthund som jaga med lukt og syn som sine viktigste sansar, men popularitet innen sositet og kongelege kretser gjorde den til ein alt viktigare selskapshund med årene.

I dag er den først og fremst ein populær og hendig familiehund. Den har imidlertid også ein rekke eigenskapar som brukshund, ikke minst på grunn av den godt utvikla luktesansen. Den kan bli ein meget god tjenestehund, f.eks. som sporhund eller narkotikahund. Samtidig er rasen ein meget populær utstillingshund. Rasen liker også veldig godt agility.

Annet: Rasen bør spesielt undersøkast for hjertefeil (endocardiose), grå stær (katarakt) og kneleddsfeil (patellaluxasjon), sidan desse sykdomane kan vere arveleg belasta. I tillegg bør ein ha augane opp for SM (syringomyelia) som også er arveleg.

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s